top of page
Jaap van Praag huis.jpg

Uitvoering in het Jaap van Praag Huis

 

Geschiedenis van het PMK

 

Het Purmerends MannenKoor heeft als naam al een lange geschiedenis. Op 19 juli 1878 richtte een aantal Purmerenders, waaronder J.B. van Beek van de zoutziederij, een mannenkoor op dat tot 1896 zou bestaan. Purmerend had toen ± 6000 inwoners.

Na het opheffen van het koor in 1896 heeft het bijna 100 jaar geduurd alvorens Purmerend weer een echt mannenkoor kreeg.

Natuurlijk had Purmerend kerkkoren die alleen uit mannen bestonden maar daar zat een geloofssignatuur aan vast en niet iedereen kon daar aan deelnemen.

In 1989 nam de Purmerender Harry Buijs, beroepszanger en dirigent, het initiatief om een mannenkoor op te richten. Via publicaties in de plaatselijke media lukte het hem om met een paar zangers te starten. Eerst ging dat wat moeizaam, maar met veel doorzettingsvermogen van de toenmalige leden en dirigent, ontstond op 20 april 1990 het huidige Purmerends Mannenkoor. Het koor bestond bij de oprichting uit 12 leden.

Heel langzaam groeide het koor en de kwaliteit hiervan. Dat leidde er toe dat het koor in mei 2004 uit 42 leden bestaat. Henk Kramer nam in 1997 de dirigentenstok van Harry Buijs over en leidt het koor muzikaal verder.

Het Purmerends Mannenkoor organiseert elk jaar een eigen, groot concert waarbij dan diverse collega-koren of andere muziekensembles uitgenodigd worden. Optredens met het Bulgaars kamerkoor Philippopolis, The Shell Singers, het 90 jarig Sängerbund Harmonie St. Nikolaus uit Innsbruck en het Ural Kosaken Choir uit de Oekraïne, waren indrukwekkend.

 

Repetities
Vanaf september 2023 repeteert het koor op donderdagavond vanaf 19.30 uur in de Purmerkerk aan de Westerweg 50 ( kruising Purmerenderweg).

 

bottom of page